START


UDGIVELSER / EDITIONS
   Danish Yearbook of Musicology
   Niels W. Gade · Works
   Dania Sonans
   Andre udgivelser


SYMPOSIER


MØDER


GENERALFORSAMLINGER


MINIKONFERENCE om
publikationer 2023


LINKS


Dansk Selskab for Musikforskning
Generalforsamling den 21. marts 2007

Thomas Holme Hansen:

Formandens beretning
Beretningen vil også i år indeholde 1) en redegørelse for bestyrelsens arbejde i perioden siden sidste generalforsamling, samt 2) rapporteringer vedrørende Gade-udgaven og årbogen, sidstnævnte ved min redaktør-kollega, Michael Fjeldsøe. Til sidst 3) lidt om planerne for det kommende år.

  1. Bestyrelsens arbejde
    Ved generalforsamlingen i 2006 var følgende bestyrelsesmedlemmer på valg: Anne Ørbæk Jensen, Knud Arne Jürgensen og Morten Michelsen; Knud Arne Jürgensen ønskede ikke genvalg, mens de to øvrige blev genvalgt. Nyvalgt til bestyrelsen blev Fie Skovsbøg Thaning (cand.mag. i musik og kunsthistorie), mens Kirsten Flensborg Petersen (redaktør ved Carl Nielsen Udgaven) valgtes som suppleant.
       Resten af bestyrelsens ialt seks medlemmer udgøres af Ingeborg Okkels, Peder Kaj Pedersen og jeg selv (som er på valg i år). Valget i fjor fik med andre ord det resultat, at der — for første gang i Selskabets historie — er kønsparitet i bestyrelsen, endog med en overvægt til kvindesiden, idet også vores suppleant, Kirsten Flensborg Petersen, har deltaget fast i bestyrelsesmøderne. Vi har i det forløbne år afholdt fem møder, heraf to på Det Kongelige Bibliotek. På det første møde den 24. maj 2006 konstituerede bestyrelsen sig for tredje år i træk med undertegnede som formand og Morten Michelsen som kasserer og sekretær.
       Også i år har bestyrelsens møder og arbejdsopgaver været karakteriseret ved sam-arbejde i bogstavelig forstand, hvor alle beredvilligt har påtaget sig forskellige opgaver. Jeg vil gerne understrege værdien heraf for Selskabet og benytte lejligheden til at takke mine bestyrelseskolleger for alt det slæb, de har taget, og som jeg så ikke har skullet bekymre mig om.

    Årets vigtigste begivenhed, Selskabets 3. symposium, løb af stabelen lørdag den 29. april 2006 på Musikinstituttet i København. Temaet — Musikhistoriske Udfordringer for Dansk Musikvidenskab — havde fristet mange, idet mere end 60 interesserede deltog i de fire spændende sessioner om hhv. “Udvalgte problemstillinger i dansk musikhistorie”, “Inklusivitet/Eksklusivitet”, “Didaktik og formidling” og “Musikhistoriografiske teorier og metoder”, ialt indeholdende 12 indlæg.
       Dagen blev indledt af Siegfried Oechsle (Christian-Albrechts-Universität, Kiel), som leverede en “Plaidoyer for en ny dansk musikhistorie”, en tematik som blev fulgt op i symposiets afsluttende plenum-diskussion, der havde overskriften “Dansk — musik? — musikhistorie? — musikhistorieskrivning”. Som indledning hertil leverede Jens Henrik Koudal (Dansk Folkemindesamling) diskussionsoplægget “Musikken i Danmark — danskhed i musikken. Sted og nationalitet som kritisk perspektiv? 10 påstande om at skrive en ny Musikkens historie i Danmark”.
       Også denne gang har Selskabet fået mange positive tilbagemeldinger på symposiet, og det er derfor med glæde og tilfredshed, at de fleste af indlæggene fra symposiet efterfølgende har kunnet publiceres på selskabets hjemmeside, et stykke arbejde som Anne Ørbæk Jensen og Peter Woetmann Christoffersen hermed takkes hjerteligt for. Til Peter skal tillige lyde en tak for vedligeholdelsen af Selskabets medlemskartotek.
       Selvom det løbende arbejde med at arrangere det fjerde symposium i 2007 som vanligt har fyldt godt op på dagsordenerne, har perioden siden sidste generalforsamling i høj grad været præget af to vigtige — jeg fristes til at sige meget vigtige — sager. Den ene er fremtidsplanerne for årbogen, som vi vender tilbage til om lidt. Den anden drejer sig om et andet — potentielt stort — fremtidsrettet projekt.
       Som nævnt tidligere var idéen med et symposium om dét, vi valgte at kalde Musikhistoriske Udfordringer for Dansk Musikvidenskab, at man måske kunne danne sig et indtryk af, hvorledes holdningerne til en eventuel ny, dansk musikhistorie tegnede sig. En slags føler ud blandt kollegerne i hele landet. Efterfølgende var det bestyrelsens vurdering, at stemningen på symposiet havde været overvejende positiv — måske endog mere postitiv end forventet/frygtet — hvorfor bestyrelsens evaluering af symposiet naturligt nok mundede ud i en beslutning om at arbejde videre med projektet.
       Som konsekvens heraf blev det vedtaget at nedsætte en mindre, repræsentativ og operationel gruppe til en åben diskussion om, hvorvidt der var basis for at gå videre med idéen om at skrive en ny ‘Musikkens historie i Danmark’. Gruppen kom til at bestå af Jens Henrik Koudal (repræsentant for Dansk Folkemindesamling, og som nævnt ophavsmand til symposiets diskussionsoplæg), Niels Krabbe (repræsentant for Det Kongelige Bibliotek), Charlotte Rørdam Larsen (repræsentant for Aarhus Universitet), Peder Kaj Pedersen (repræsentant for Aalborg Universitet), Morten Michelsen (repræsentant for Københavns Universitet) og jeg selv (som repræsentant for Dansk Selskab for Musikforskning). Umiddelbart efter sommerferien, den 15. august 2006, holdt gruppen sit første møde, som havde karakter af gensidig orientering, brainstorming og diskussion, og hvor der generelt var en positiv stemning for og enighed om at forsøge at realisere projektet.
       På forslag af de tilstedeværende tre bestyrelsesmedlemmer fra Selskabet blev det besluttet, at gruppen fremover skulle fungere autonomt, uafhængigt af Dansk Selskab for Musikforskning. Efter at have spillet den såvel initiativtagende som igangsættende rolle, var det bestyrelsens entydige vurdering, at Selskabet ikke skulle påtage sig yderligere formelle forpligtelser i forhold til projektets fremtidige planlægning, styring og struktur.
       Som Selskabets formelle repræsentant i ’Aktionsgruppen’ — hvilket er blevet gruppens interne betegnelse — kan jeg dog meddele, at der udover mødet i august er blevet afholdt ikke mindre en fire møder, og at projektet indtil videre er resulteret i planlægningen af to studiekredsseminarer i 2007, det første afholdes den 12. maj på Det Kongelige Bibliotek. Samtidig er Henrik Koudal blevet udnævnt til projektets hovedredaktør. Desuden vil jeg godt benytte lejligheden til at sige, at møderne er forløbet i en usædvanlig positiv og konstruktiv ånd, som lover godt for projektets fremtid.

    Sidste år afsluttede jeg min beretning med nogle overvejelser vedrørende spørgsmålet om en eventuel national publiceringsstrategi. I den forbindelse nævnte jeg muligheden af at undersøge, om der kunne skabes national konsensus om fx et on-line-tidsskrift som supplement til de eksisterende, få, publiceringsmuligheder, der findes i Danmark (første og fremmest Danish Yearbook of Musicology, Musik & Forskning samt Carl Nielsen Studies). Da der i marts 2006 kom et udspil vedrørende netop denne problematik fra en trepersoners gruppe fra Musikinstituttet på Københavns Universitet, erklærede Selskabet naturligvis sin interesse og samarbejdsvilje. Da bestyrelsen tillige vurderede, at dette var en opgave, som Selskabet burde involvere sig i og meget gerne også ville lægge navn til (og her i forstanden mere ’ryg’ end ’rygte’), så tilbød vi — hvis det på nogen måde kunne fremme processen — at være indkalder til og vært for et igangsættende møde med publikationsstrategien på dagsordenen. Den pågældende gruppe valgte imidlertid selv at foranstalte en møderække, og Selskabet har derfor naturligt nok ikke taget yderligere initiativer i sagen. Medlemmer fra bestyrelsen deltog den 24. maj 2006 i et sonderende møde, som gruppen havde indbudt til, og Selskabet afventer fortsat et videre udspil fra gruppen.
       Fra årets dagsordener skal øvrigt nævnes følgende:
       Som jeg allerede var inde på i sidste års beretning, så er det vores kolleger i det norske selskab for musikforskning, Norsk Musikkforskerlag, som i 2008 skal være værter for den 15. Nordiske Musikforskerkongres. Som dansk repræsentant i kongressens styringsgruppe deltog Morten Michelsen i den forbindelse den 16. september 2006 i det første planlægningsmøde. Kongressen afholdes under overskriften Voicing — Sounding — Visualizing, og er nu endelig fastsat til at vare fra den 5. til den 8. august.
       Bestyrelsen diskuterer løbende Selskabets hjemmeside, som sandt for dyden godt kunne trænge til lidt fornyelse, og vi har i den forbindelse nedsat en arbejdsgruppe bestående af Ingeborg Okkels og Anne Ørbæk Jensen, som arbejder seriøst med sagen, men som rimeligvis afventer, hvad der konkret kommer ud af drøftelserne omkring årbogens fremtid.
       Desuden udsendtes Selskabets medlemsliste i en opdateret version sammen med medlemsbrevet i oktober. Heller ikke i det forløbne år er der sket nogen ændring med medlemstallet, som nu ligger på 131.
       Hermed afsluttes redegørelsen for bestyrelsens arbejde i perioden. jeg fortsætter med en kort rapport om Gade-udgaven, hvorefter Michael vil rapportere fra årbogen.

  2. Gade-udgaven og årbogen
    A) Gade-udgaven
    Bestyrelsen for Fonden til udgivelse af Niels W. Gades Værker består af Finn Egeland Hansen (formand), Siegfried Oechsle, John Bergsagel, Peder Kaj Pedersen og jeg selv, samt Anne Ørbæk Jensen (sekretær), og den har i det forgangne år været indkaldt til ét møde, den 21. juni, som mestendels havde karakter af orientering fra formandens side.
       Fra formanden meddeles det, at selve udgaven arbejder videre med de resterende bind i den første etape med Gades instrumentalmusik. I løbet af forår og sommer 2007 forventes udsendt musikken til balletten ”Et Folkesagn” — dette foretages i samarbejde med J.P.E. Hartmannudgaven, således at hele værket udsendes samlet med Gades 1. og 3. akt og Hartmanns 2. akt. I alt omfatter udgivelsen 3 bind, som varetages af Finn Egeland Hansen, Knud Arne Jürgensen, Anne Ørbæk Jensen og Niels Krabbe. Derudover er også 5. symfoni på trapperne her i 2007, udgivet af Niels Bo Foltmann. De næste udgivelser bliver så et bind med kammermusik, et bind med de resterende ouverturer samt 1. symfoni.

    B) Årbogen
    [Michael Fjeldsøe]

  3. Det kommende år
    Beretningen har også i år indeholdt en del ’som vanligt’-bemærkninger, og — bortset fra de netop præsenterede perspektiver for årbogen, som vel ikke kan betegnes som vanlige — så er der også ret meget automatik i de øvrige fremtidsudsigter.
       Selskabets fjerde symposium løber — som de fleste vil vide — af stabelen om præcis en måned, den 21. april, her på instituttet. Temaet er denne gang Musikvidenskaben mellem synlighed og faglig legitimitet, et emne som faktisk har været genstand for en del debat på det forgangne års bestyrelsesmøder. Som vanligt forventer vi os rigtig meget af arrangementet, som denne gang afvikles i et enkeltsporsforløb, til dels på opfordring fra nogle af deltagerne fra de forrige symposier. Feltet vil i år består af tre gange to indlæg med forskellige vinkler på temaet, og i lighed med sidste år indrammes disse indlæg af dels et indledningsforedrag ved Lars Lilliestam, Göteborgs Universitet, dels en afsluttende plenumdiskussion med oplæg af de tre ordstyrere fra dagens program, hhv. Steen K. Nielsen, Cynthia Grund og Jens Hesselager. Der afsluttes som vanligt med en mindre koncert samt middag.
       Alt tyder på, at Selskabet også i 2008 vil være vært for et symposium, i så fald det femte i rækken, hvorfor der er al mulig grund til at tro, at også 2007 vil være præget af forbereldelserne hertil.
       Det kommende års aktiviteter indledes imidlertid i en vis forstand allerede om lidt, hvor forfatter og programmedarbejder ved DRs P2, Valdemar Lønsted, vil holde et lille foredrag om sin Mahler-bog, der udkom i 2006. Det vil jeg gerne sige tak for — sådan på forhånd —, og så iøvrigt sige tak til bestyrelsen for året der gik, og til Jer medlemmer, der er mødt frem her i aften.

Tak.

 


Referater af generalforsamlinger i

2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023


Danish Yearbook of Musicology / Dansk årbog for musikforskning er nu tilgængelig online fra den første årgang i 1961. Se alle artikler, rapporter og anmeldelser som pdf-filer.

Danish Yearbook of Musicology is now available online from the first volume in 1961. See all the articles, reports and reviews as pdf-files – ready to print and read or view on the screen.