START


UDGIVELSER / EDITIONS
   Danish Yearbook of Musicology
   Niels W. Gade · Works
   Dania Sonans
   Andre udgivelser


SYMPOSIER


MØDER


GENERALFORSAMLINGER


MINIKONFERENCE om
publikationer 2023


LINKS


Dansk Selskab for Musikforskning
Generalforsamling den 16. marts 2005

Thomas Holme Hansen:

Formandens beretning

Som ny formand i Selskabet har jeg under udarbejdelsen af denne beretning tilladt mig at kigge mine forgængere lidt over skulderen. En udbredt talemåde er, at “if it works, don’t fix it” – altså: lad være med at reparere noget, som allerede fungerer –, og jeg har derfor valgt at aflægge min beretning i nogenlunde samme stil og efter samme læst, som igennem nogle år har været kutyme. I det følgende vil jeg derfor først redegøre for bestyrelsens arbejde i det forløbne år. Herefter følger omtaler af Selskabets øvrige aktiviteter, hvorefter jeg vil sige lidt om fremtidsplanerne.

  1. Bestyrelsens arbejde
    Ingen forening uden medlemmer, og intet Dansk Selskab for Musikforskning uden opbakning fra betalende medlemmer! Selvom man skal være varsom med statistiske udmeldinger, så er det en tilfredsstillelse at kunne konstatere, at medlemstallet har holdt sig konstant i det forløbne år. Når udmeldelser og indmeldelser tælles sammen (ca. en håndfuld på hver side), mønstrer Selskabet p.t. 131 medlemmer. Om den medlemstilbagegang, som især kunne konstateres for 2-3 år siden, hermed for alvor er bremset, er det dog nok for tidligt sige noget om.
       Ved generalforsamlingen i 2004 var følgende bestyrelsesmedlemmer på valg: Fabian Holt, Knud Arne Jürgensen og Morten Michelsen, som alle blev genvalgt. Som suppleant valgtes Anne Ørbæk Jensen. De medlemmer, der er på valg i år, Eva Maria Jensen, Peder Kaj Pedersen og undertegnede, udgør resten af bestyrelsens seks medlemmer, og som vanligt har vi haft et godt samarbejde under det forløbne års fem bestyrelsesmøder.
       På bestyrelsesmødet den 10. juni 2004 konstituerede bestyrelsen sig med Morten Michelsen som kasserer og sekretær, mens jeg valgtes til formand. I lighed med de foregående år besluttedes det, at sekretærfunktionen skulle varetages i fællesskab af bestyrelsesmedlemmerne, dog særligt af dem, som til dagligt færdes på musikinstituttet i København, hvorfra medlemsbrevene stadig udsendes. Som følge af sit engagement i forberedelserne af H.C. Andersen-året 2005 har Knud Arne Jürgensen kun i begrænset omfang kunnet deltage i bestyrelsesarbejdet, og i begyndelsen af 2005 besluttede Fabian Holt at udtræde af bestyrelsen. I begge tilfælde har Anne Ørbæk Jensen fungeret som suppleant.
       På sidste generalforsamling meddeltes, at bestyrelsen havde besluttet at indstille de traditionelle medlemsmøder her på instituttet indtil videre. Uden at repetere begrundelserne for denne beslutning føler jeg en forpligtelse til at sige, at der efter bestyrelsens opfattelse ikke har været anledning til at tro, at præmisserne i den sag har ændret sig. Bestyrelsen har derfor opretholdt beslutningen, og der er p.t. ikke planer om at genoptage medlemsmøderne med foredragsvirksomhed.
       Som det nok vil være de fleste tilstedeværende bekendt har Selskabet siden sidste generalforsamling afholdt ét medlemsarrangement, nemlig symposiet Dansk Musikforskning i det 21. århundrede, som lørdag den 24. april 2004 fandt sted på Musikinstituttet i København i anledning af 50-året for Selskabets stiftelse. Symposiet indeholdt en paneldiskussion om “Organisation, styring og formidling af dansk musikforskning” med indlæg af Peter Woetmann Christoffersen (KU), Niels Krabbe (KB), Charlotte Rørdam Larsen (AU), Ansa Lønstrup (AU) og Martin Knakkergaard (AAU), samt forskningspræsentationer om emnet “Forskning i dansk musikkultur i det 20. århundrede” med bidrag af Michael Fjeldsøe (KU), Erling Kullberg (AU), Peder Kaj Pedersen (AAU) samt Annemette kirkegaard (KU). Desuden bød programmet på en festforelæsning ved Henrik Glahn om “Christian IIIs valgsprog i samtidens digtning og musik” samt en koncert med Musikstuderendes Kammerkor under ledelse af Jens Peter Jacobsen med værker af Otto Mortensen, Finn Mathiassen og Knud Jeppesen. Dagen blev afrundet med en festmiddag.
       Udover det faglige – og sociale – udbytte skulle symposiet, som var det første af sin art i hvert fald i Selskabets nyere historie, give et fingerpeg om, hvorvidt bestyrelsen fremover skulle arbejde med at arrangere lignende begivenheder. Eftersom arrangementet, som var åbent for alle interesserede, opnåede et absolut tilfredsstillende deltagerantal på ca. 60-70 personer, og eftersom stort set alle tilkendegivelser i forbindelse med symposiet var positive, besluttede bestyrelsen at arbejde videre med et lignende arrangement i 2005.
       Planlægningen af denne begivenhed – såvel indholdsmæssigt som praktisk – har været det absolut vægtigste punkt på dagsordenen året igennem. 2005-symposiet har fået overskriften Musikanalytiske temaer i dansk musikvidenskab og afholdes den 16. april 2005 på Afdeling for Musikvidenskab, Aarhus Universitet. Bestyrelsen har også denne gang sammensat programmet, som udgøres af ca. 20 inviterede oplægsholdere fordelt på to paralleltløbende spor dagen igennem. Symposiet annonceres bredt og er åbent for alle interesserede.
       På forslag af redaktionen af Danish Yearbook of Musicology har bestyrelsen igennem året også undersøgt muligheden for, om årbogen igen kan indgå som en integreret del af medlemskontingentet. Dette er resulteret i et forslag fra bestyrelsen, som behandles senere på generalforsamlingen.
    Blandt årets aktiviteter skal også nævnes den 14. Nordiske Musikforskerkongres, som afholdtes i Helsinki fra den 11. til den 14. august 2004. Som vanligt var selskabet repræsenteret i kongressens forberedelsesgruppe (v. Bo Marschner, AU), og et større kontingent af danske musikforskere tog turen til Finland og deltog i kongressen.
      Desuden er vi glade for her efter generalforsamlingen at kunne byde på et foredrag af Michael Fjeldsøe, som vil fortælle om “Hemmelige CIA-penge i dansk musikliv? Historier fra den kolde krig på kulturfronten”.
       Inden jeg siger et kort ord om Selskabet fremtidsplaner, skal Selskabets øvrige aktiviteter omtales.
  1. Selskabets andre aktiviteter

    A) Gade-udgaven
    Bestyrelsen for Gade-Fonden består af Finn Egeland Hansen (formand), Siegfried Oechsle, John Bergsagel, Peder Kaj Pedersen og jeg selv, samt Anne Ørbæk Jensen (sekretær). Bestyrelsen har i det forgangne år holdt et enkelt møde. Fra FEH meddeles det, at vol. I,11 med de to orkestersuiter En Sommerdag på Landet og Holbergiana udgivet af Bo Marschner udkom kort før jul, og at det forventes, at vol. III,3 med orgelværkerne udgivet af Henrik Glahn udkommer i løbet af foråret 2005.

    B) Dania Sonans
    Orientering v. Peter Woetmann Christoffersen.

    C) Årbogen
    Orientering v. Michael Fjeldsøe.
  1. Fremtidsplaner
    Selvom året har været præget af, hvad der vel nok kan betegnes som normal mødeaktivitet, og selvom denne formandsberetning vel nok kan siges at ligne flere af de foregående, føler jeg mig alligevel foranlediget til at understrege, at arbejdet med at arrangere de to symposier (set i forhold til de foregående års planlægning af foredrag på medlemsmøderne) har givet ny luft, ny energi og – hvis jeg må være så fri – tiltrængt fornyelse i bestyrelsens virke. Selvom arbejdet med disse arrangementer i en vis udstrækning ikke kan undgå at komme til at foregå på bekostning af andre relevante opgaver – her kan fx nævnes modernisering af Selskabets hjemmeside samt udarbejdelse af mere tidssvarende PR-materiale – så er det bestyrelsens faste overbevisning og udtalte målsætning, at arbejdet med at gøre symposiet til en fast, årligt tilbagevendende begivenhed – som forhåbentlig vil indgå som et ‘must’ i mange danske musikforskeres kalender –, er det absolut vigtigste fokuspunkt også i tiden fremover. Forberedelserne til symposiet i 2006 er således allerede så småt i gang, og bestyrelsen modtager meget gerne forslag vedrørende både tematik, indhold og struktur. Hvorvidt symposiet fra at være et af bestyrelsen programlagt en-dages arrangement måske skal udvikles hen i retning af en egentlig konference med mulighed for præsentation af papers og afholdelse af tematiske sessioner og roundtables – og måske tillige afholdt over to dage –, må være blandt de vigtigste opgaver for den kommende bestyrelse.
       Afslutningsvis vil jeg gerne benytte denne lejlighed til at rette en tak til de øvrige bestyrelsesmedlemmer for et godt samarbejde året igennem. En særlig tak vil jeg rette til den afgåede formand, Morten Michelsen, dels for hans to år på formandsposten, men i særdeleshed fordi han har påtaget sig en meget stor del af de forskellige arbejdsopgaver. Det vil ikke være helt urimeligt at påstå, at formandsposten i det forløbne år er blevet varetaget af både Morten og jeg selv. Desuden skylder Selskabet Peter Woetmann Christoffersen en stor tak, dels i hans egenskab af Selskabets revisor, og dels for vedligeholdelse af medlemskartoteket og hjemmesiden.
    Tak.

Thomas Holme Hansen

 


Referater af generalforsamlinger i

2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023


Danish Yearbook of Musicology / Dansk årbog for musikforskning er nu tilgængelig online fra den første årgang i 1961. Se alle artikler, rapporter og anmeldelser som pdf-filer.

Danish Yearbook of Musicology is now available online from the first volume in 1961. See all the articles, reports and reviews as pdf-files – ready to print and read or view on the screen.