START


UDGIVELSER / EDITIONS
   Danish Yearbook of Musicology
   Niels W. Gade · Works
   Dania Sonans
   Andre udgivelser


SYMPOSIER


MØDER


GENERALFORSAMLINGER


MINIKONFERENCE om
publikationer 2023


LINKS


Dansk Selskab for Musikforskning
Generalforsamling den 19. marts 2002

Peter Woetmann Christoffersen:

Formandens beretning
Formandsberetningen er igen i år kort og udramatisk. Den forløbne sæson har haft en normal mødeaktivitet, og regnskabet skulle se pænt ud, ellers er der ikke sket meget. Den fornyelse, som kan måske kan komme på tale, kommer til orde blandt dagsordenens senere punkter. Medlemstallet er som hidtil svagt, men støt faldende. Fra 150 medlemmer i 1999 er vi nu nede på 134 medlemmer.

Bestyrelsens arbejde og medlemsmøder
Ved forrige generalforsamling var følgende bestyrelsesmedlemmer på valg, Eva Maria Jensen, Annemette Kirkegaard og Thomas Holme Hansen - alle blev genvalgt. De medlemmer, der er på valg i år, Mogens Andersen, Morten Michelsen og jeg selv, udgør resten af bestyrelsens seks medlemmer, som har haft et godt samarbejde under det forløbne års kun tre bestyrelsesmøder.

På bestyrelsesmødet 9. maj 2001 konstituerede bestyrelsen sig med Mogens Andersen som næstformand, med Morten Michelsen som kasserer, jeg fortsatte som formand, og man blev enig om at sekretærfunktionen som hidtil skulle varetages i fællesskab af de bestyrelsesmedlemmer, som til daglig færdes på MI.

Siden forrige generalforsamling, der fandt sted den 27. marts 2001, har vi haft seks mødeaftener med foredrag i Selskabet. Efter generalforsamlingen fortalte ph.d.-stipendiat Tore Lind om en musiketnologisk pilgrimsfærd til Det hellige Bjerg, Athos. Det var et spændende rejseforedrag med lysbilleder.

Tirsdag 24. april fortalte Louis Christensen fra Seattle om sin fortolkning af Nordens fortid og om Odinskjalden under titlen: Hvornår begynder Nordens musikhistorie?

Onsdag 16. maj var det den daværende professor ved Københavns Universitet, Siegfried Oechsle, der for et talrigt publikum talte om “Autonomi, immanens og »brud«” - om Mahlers 1. symfoni og genrehistorien.

Efterårssæsonen blev indledt tirsdag 9. oktober af Jens Westergaard Madsen, der ved klaveret demonstrerede og diskuterede sit pædagogiske projekt Kreativt Klaverstudium.

Fredag 2. november om eftermiddagen havde vi i samarbejde med Den danske Alexander von Humboldt klub og Musikvidenskabeligt Institut besøg af Professor Martin Petzoldt fra Leipzig, der talte om Teologisk og musikalsk bearbejdelse i Bachs Kantater. I forlængelse af foredraget gav Bine Bryndorf en orgelkoncert i Garnisons Kirke.

Sæsonen sluttede Onsdag 14. november med at Knud Arne Jürgensen talte om Verdi-receptionens historie i Danmark og de første danske Verdi-opsætninger. Her blev emnet illustreret med billeder og lydoptagelser, som nok var nye for de fleste.

Den indeværende sæson er kommet sent i gang. Det skyldes bl.a. et nedbrud af mailforbindelsen – vi er lige så stille blevet helt afhængige af at det elektroniske mail-system fungerer. Det bevirkede at det foredrag, som jeg var blevet bedt om at holde i februar blev udsat til maj.
   Her efter generalforsamlingen fortæller Jette Barnholdt, der den 1. januar startede på Musikvidenskabeligt Institut som post.doc.-stipendiat finansieret af Det Humanistiske Forskningsråd, om Den klingende tale: De første hofoperaers solosang på baggrund af senrenæssancens retorikreception. Det er en præsentation af den afhandling, som hun i efteråret forsvarede for ph.d.-graden ved Århus Universitet.

Onsdag 24. april taler Charlotte Rørdam Larsen fra Musikvidenskabeligt Institut i Århus om Lyden som æstetisk praksis. Om hvordan lyden i populærmusikkens univers er betydningsladet, idet den indeholder tegn på tid, på rum, på køn og på kultur.

Jeg kommer så til at afslutte forårssæsonen onsdag 15 maj med at fortælle om hertugens af Mantovas bestillinger hos Palestrina og andre til brug for gudstjenesten i sin nybyggede fyrstekirke Santa Barbara, et foredrag jeg kalder Mellem paven og kejseren – så er hertugens ambitionsniveau nemlig markeret.

Fremtidsplaner

Bestyrelsen har i den forløbne tid arbejdet med to projekter:

Det første var at få arrangeret et fagligt symposium, et projekt jeg omtalte udførligt ved forrige generalforsamling, og hvor der har været nedsat et udvalget bestående Jens Henrik Koudal, Charlotte Rørdam Larsen og Gitte Grønkær Andersen. Dette udvalg har udarbejdet et detaljeret forslag til et todages symposium i grønne omgivelser under overskriften: “DANSK MUSIKFORSKNING TIL DEBAT”. Jeg skal igen bringe bestyrelsens varmeste tak for denne indsats til udvalget. Desværre har vi været nødt til at opgive symposie-projektet igen. Ikke af mangel på ideer, men simpelthen i mangel af tid og kræfter til at gennemføre projektet. Bestyrelsen har ikke selv haft mulighed for at stå for hele arrangementet, og det har vist sig vanskeligt at finde nogen at samarbejde med uden for bestyrelsen. Interessen var nok heller ikke til stede i tilstrækkeligt omfang. Da vi ved forrige medlemsudsendelse bad om tilkendegivelser fra medlemmernes side af hvilke emner man kunne tænke sig at få taget op på et sådant symposium, kom der ikke en eneste reaktion.

Det andet projekt, der handlede om at få etableret en hjemmeside i Selskabets regi, er derimod blevet til virkelighed. Den har nu siden sidste sommer kørt på denne adresse, som meget velvilligt er stillet til rådighed af Århus Universitet.

Omtale af Selskabets øvrige aktiviteter

Gade-udgaven
Gade-Fondens bestyrelse, som består af formanden Finn Egeland Hansen, John Bergsagel, Siegfried Oechsle, Carsten Hatting og jeg selv, har holdt et enkelt møde. Her har man drøftet økonomien, som synes at være god og at udvikle sig efter de forudsætninger, hvorunder bevillingerne til udgivelsesarbejdet er ydet; videre har man drøftet udgivelsesplanerne med henblik på vokalværkerne, som man snart skal tage hul på.
   Da Gade-Fondens formand Finn Egeland Hansen ikke kan komme i aften, har han sendt mig en oversigt over hvordan det lige nu står til med arbejdet på Gade-udgaven:

Siden sidste generalforsamling er udkommet et bind med den 7. symfoni (den 3. symfoni udkom lige før generalforsamlingen i 2001).

Følgende bind vil udkomme i 2002: Bindet med de tre første ouverturer (til foråret), og 6. symfoni (efteråret). Til 2003 er planlagt et bind med violinkoncerten og de to sæt strygernovelletter (foråret) og et bind med Holbergiana og En Sommerdag på Landet (efteråret).

Dania sonans
Dania Sonans udgaven handler stadig om udgivelsen af Weyses symfonier med Carsten E. Hatting som ansvarlig udgiver og med mig selv både som tilsynsførende, som Carstens med- og modspiller i editionsarbejdet, og som teknisk producent.

Tredie Bind, Dania Sonans IX.3, som rummer Weyses 5. symfoni i to meget forskellige udgaver udkom i januar i år. Det er blevet et tykt bind på 258 sider. Det skyldes at den sene version af symfonien fra 1838 er skrevet for så stor besætning at vi ikke har kunnet presse to akkolader ind på hver side. Den tidlige version fra 1795 har sandsynligvis ingen hørt i vor tid, og den er heller ikke endnu indspillet på plade. Jeg tror at denne Es-dur symfoni kunne falde i manges smag – der må også være en grund til at Weyse valgte at give netop denne symfoni en mere romantisk klædedragt. Vi regner med at søge Forskningsrådet om bevilling til bind 4 til oktober. Bind 4 rummer de to sidste symfonier af Weyse, nr. 6 og 7. Den 6. er allerede indtastet, den sidste er på vej.

Når der foreligger en bevilling til dette sidste bind af Weyses symfonier, er det tid for Dania Sonans-udvalget at træde sammen igen for at drøfte, hvilke nye projekter det er værd at satse på.

Årbogen
Også denne gang foreligger Årbogen vist på dagen efter en ihærdig indsats fra de tre redaktører, Thomas Holme Hansen, Morten Michelsen og Michael Fjeldsøe.

 


Referater af generalforsamlinger i

2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023


Danish Yearbook of Musicology / Dansk årbog for musikforskning er nu tilgængelig online fra den første årgang i 1961. Se alle artikler, rapporter og anmeldelser som pdf-filer.

Danish Yearbook of Musicology is now available online from the first volume in 1961. See all the articles, reports and reviews as pdf-files – ready to print and read or view on the screen.